Informații generale

Miheşu de Câmpie (în maghiară Mezőméhes, în germană Bienendorf) este o localitate în judeţul Mureş, Transilvania, România.

Localizare

* Comuna situată pe Pârâul de Câmpie, afluent al Mureşului, pe drumun judeţean DN 15 Luduş - Sărmaşu.

* Din Miheşu de Câmpie fac parte satele Mihes,Răzoare, Bujor,Cirhagau, Stefanca, Groapa Radaii, Mogoaia, Şăuliţa

* Comuna Mihesu de Campie este asezata in partea centrala a Podisului Transilvaniei, avand o mare suprafata intinsa, sub forma de campie, de unde si numele “de Campie”.Se invecineaza cu urmatoarele comune:
la Nord orasul Sarmasu ; la Est comuna Saulia de Campie; la Sud comuna Zau de Campie; la Vest comuna Frata din judetul Cluj.

* Teritoriul comunei este favorizat de o lunga retea de comunicatii. Pe directia N-S calea ferata care leaga orasul Ludus de nodul de cale ferata Magherus-Sieu. Exista inainte de 1998 si o cale ferata ingusta spre orasul Targu Mures. Tot pe directia N-S localitatea este traversata de o sosea care leaga orasele Ludus si Sarmasu.

Istoric

Satul Miheşu de Câmpie este atestat documentar în anul 1293.
Din informatiile verbale culese de la batranii satului localitatea Mihesu de Campie dateaza de la inceputul sec. XIII.
Dominand satul latifundiarii au construit un local al primariei, scoala cu etaj cu limba de predare maghiara, precum si o biserica reformata in centrul satului.
Pentru romanii iobagi , prin colecta si donatii, s-au construit o scoala confesionala cu zidul de pamant si acoperita cu stuf. La aceasta scoala care apartinea celor doua biserici romanesti-ortodoxa si unita-invatau carte fiii de iobagi, avand ca dascal cantorul bisericii, care avea o retributie de la credinciosi.Tot in asfel de imprejurari romanii iobagi au construit o bisericuta mica, din barne, la periferia satului in partea de nord.

Populaţie

În 1992 erau 2.479 locuitori, iar la recensământul din 2002 au fost înregistraţi 2.538 de locuitori, dintre care 2.079 români, 205 maghiari, 253 rromi şi 1 german.